SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI

Üniversitemiz Tıp Öğrencileri Kulübü “HASTAYIM HAKLARIM VAR“ etkinliğini gerçekleştirdi

Hasta hakları; hasta ile sağlık çalışanları arasında bireysel ve toplumsal düzeyde ortaya çıkan sorunların çözümü, sağlık çalışanlarının hastaya ve hastanın sağlık çalışanlarına karşı görev ve sorumluluklarını bilmesi, daha iyi sağlık ortamı için hasta ve sağlık çalışanlarının birlikte sahip çıkması gereken haklardır.

Hasta Hakları ilk kez 1981 yılında Lizbon’da yapılan 34. Dünya Tabipler Birliği Genel Kurulu’nda yayımlanan Lizbon Bildirgesi ile benimsenmiştir. Ülkemizde 9 Eylül 1997’ de Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği (HAYAD) kurulmuş ve 1998’ de Dernek Yüksek Kurulu’nun aldığı bir kararla 26 Ekim “Hasta Hakları Günü” olarak kabul edilmiştir. Son iki yıldır, bu günü kapsayan hafta içerisinde hasta hakları konusunda değişik etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Hasta hakları, insan haklarının bir alt başlığıdır ve sağlık alanında önemli bir yer tutmaktadır. Ancak hastanın sağlık çalışanlarına karşı da belirli sorumlulukları vardır. Gerek hekim-hasta ilişkisi, gerekse işiyle alakalı diğer süreçlerde hekimler, hukuken korunan çeşitli haklara sahiptir. Sağlığını Koruma ve Mesleki Risklerden Korunma Hakkı bir hekimin en temel haklarından biri olmasına rağmen günümüzde pek çok sağlık çalışanı mesleğini icra ederken şiddete maruz kalmakta hatta cinayete kurban gitmektedir. 

Üniversitemiz adına Hasta Hakları ve Sağlıkta Şiddet konularında farkındalık yaratmak amacıyla Tıp Öğrencileri Kulübü tarafından “HASTAYIM, HAKLARIM VAR” etkinliği gerçekleştirildi. 22 Kasım 2019 Cuma günü Tahıl Pazarı’nda gerçekleştirilen bu etkinlikte halka çay ikramında bulunularak hasta hak ve sorumlulukları hakkında bilgilendirme yapılıp, sağlıkta şiddet olaylarına dikkat çekildi. Yapılan etkinlikle 200’den fazla insanımıza ulaşıldı.


Eklenme Tarihi : 26-11-2019 10:34:56