Türkiye’ de Dönemler ve Şarkılar

Üniversitemiz Sosyoloji Kulübü tarafından Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Konser Salonunda “Türkiye’ de Dönemler ve Şarkılar (Türk Modernleşmesi ve Müzik İlişkisine Dair Sosyolojik Bir Okuma) ” konulu konferans düzenlendi. Bestelediği eserler birçok ünlü tarafından seslendirilen ve son çıkardığı “Artık Kuşlarını Uçur” albümüyle büyük beğeni toplayan Selçuk Küpçük, konferansta konuşmacı olarak yer aldı. 1971 doğumlu olan Selçuk Küpçük, Gazi Üniversitesi'nde Psikolojik Danışma ve Rehberlik öğrenimi gördü. Pek çok dergide şiir, poetika ve müzik sosyolojisi merkezli yazılar yayınladı. Şiirleri Kasım 2004'te Şule Yayınları'nın Merdiven Kitapları dizisinden “Kirletilmiş Ölümler Kitabı” adı ile bir araya geldi. Selda Bağcan, Hasan Sağındık gibi müzisyenler tarafından besteleri seslendirildi. Kendi bestelerinden oluşan Tebessüm Provaları, Kurutulmuş Gül Mevsimi ve Artık Kuşlarını Uçur adlı albümleri de mevcuttur. Bu konferansta Selçuk Küpçük, Türk modernleşmesini müzik üzerinden izlemeye çalışmıştır. Bu kapsamda Neşet Ertaş’ tan Orhan Gencebay’ a, Cem Karaca’ dan Cengiz Kurtoğlu’ na kadar birçok önemli sanatçı üzerinden , müziğin ve enstrümanların nasıl bir dönüşüm geçirdiği gözler önüne serilmiş, kırdan kente doğru yaşanan toplumsal hareketlilikte müziğin rolü vurgulanmıştır. Ayrıca, müziğin bir toplumun temel değerlerinin, geleneğinin, kimlik arayışının ve hüzünlerinin bir yansıması olduğu ifade edilmiştir. Türkiye’ de üzerine çok fazla sosyolojik araştırma olmayan müzik konusuna dikkat çekilmesi ve genç araştırmacıların ilgisinin bu alana yöneltilmesi amaçlanan konferans sonunda Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Yılmaz tarafından Selçuk Küpçük’ e teşekkür belgesi takdim edildi.

Eklenme Tarihi : 23-12-2019 10:04:11