Türkoloji Kulübü 2017-2018 yılı faaliyetlerinin birincisini Roman İnceleme Atölyesi I – Anlatının Tarihi Roman, Romanın Tarihi İnsan konulu konferansla gerçekleştirdi. Fen- Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe yoğun ilgi ve katılım oldu.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Araştırma Görevlisi Dilara Karakaş’ın vermiş olduğu konferansta insanlık tarihi kadar eski olan anlatma geleneğinin yazının bulunmasından sonraki gelişimi, bu gelişim sonucu ortaya çıkan bir edebi tür olan “roman”ın da yüzyıllar içerisindeki değişimine değinildi. Yazının bulunmasından matbaaya kadar geçen sürede insanların farklı coğrafyalarda ancak aynı anlatma güdüsü ile sözlü kültürden yazılı kültüre geçiş süreci ve arkasında ‘ebedi’ bir eser bırakma düşüncesi ile başlayan bu ‘novel’ ya da ‘romance’ serüveninin gelişimini anlatan Arş. Gör. Dilara Karakaş, Türk edebiyatında romanın macerasının, toplumsal değişimin de bir yansıması olduğunu ancak bu sürecin belli bir noktadan sonra topluma yön vermek için de kullanıldığını sözlerine ekledi. “İnsan insanın hikâye anlatıcısıysa roman; o hikâyenin anlatıldığı en uzun, en yaratıcı, en girift süreçtir.” diyen Karakaş, Cervantes’in 1605-1615 yılları arasında iki cilt olarak yazdığı Don Quijote adlı romanının olağanüstü kahramanlık hikayelerinden gerçek insanın ironik ve bir o kadar dramatik hikayesine geçiş sürecinde bir mihenk taşı olduğundan ve yel değirmenlerine karşı başlatılan savaşın aslında insanın isyanını anlatan bir metafor olarak da algılanabileceğinden söz etti. Türk edebiyatında romanın siyasal değişimlerin de etkisi ile farklı farklı konulara yöneldiğini belirten Dilara Karakaş; gelecekte yapılacak Roman İnceleme Atölyesi Çalışmaları’nda öğrencilerin bu konularda inceleme, araştırma ve sunum yapmalarını planladıklarını dile getirdi.

Konferansın sonunda Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin Araştırma Görevlisi Dilara Karakaş’a “Teşekkür Belgesi” vererek Türkoloji Kulübü’nün çalışmalarını ilgi ve memnuniyetle takip ettiklerini belirtti.