Türkoloji Konferanslarında Âşık Paşa Anlatıldı

Üniversitemiz Türkoloji Kulübü tarafından düzenlenen “Âşık Paşa ve Garîb-nâme’sinden Bazı Mesajlar” konulu konferans Giresun Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beyhan Kesik tarafından gerçekleştirildi.
Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikri Balta, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. Beyhan Kesik konferansta Âşık Paşa’nın hayatı ve Garîb-nâme’sinin Türk diline katkıları, dil özellikleri ve içeriği hakkında bilgiler verdi. Kesik, bu eserin 14. yüzyıldaki Türklerin özelliklerini yansıtması ve Türkçenin edebiyat dili olarak kullanılmasına verdiği katkılardan bahsettikten sonra eserde Türk halkına verilen bazı mesajlara değindi. Âşık Paşa’nın Garîb-nâme’sinde verilen birlik ve beraberlik, dilimiz, dinimiz, ideolojik ve sosyolojik devlet anlayışı, sultanda olması gereken adalet ve erdem gibi kavramlar, iyiliğin önemi, dürüstlük, cömertlik, ahlak, sevgi ve saygı, aile ve kadın, tevazu, ilim, akıl, bilgelik, sorumluluk, askerlik, tevekkül ve tövbe kavramları hakkında verilen mesajlardan bahsetti.
Konferansın ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikri Balta, Prof. Dr. Beyhan Kesik’e teşekkür belgesi takdim etti.