Türkoloji Konferanslarında Türk Romanında Sosyal Değişim Anlatıldı

Üniversitemiz Türkoloji Kulübü tarafından düzenlenen “Roman İnceleme Atölyesi Seminerleri”nin ikincisi olan “Türk Romanında Sosyal Değişim” konulu konferans, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alemdar Yalçın tarafından gerçekleştirildi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail Özer, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Alemdar Yalçın, konferansta, öncelikle romanı oluşturan unsur olan sanattan bahsetti ve sanatın ortaya çıkış nedeni olarak insanın hayatındaki drama, hürriyet ve sonsuzluk ilişkisini ortaya koydu. Sanatın, insanın yaratıcılığı taklit etmesinden türediğini ileri süren Yalçın, roman ve matbaa ilişkisinden ve romanın ölümsüz oluşundan bahsederek; toplum hafızasındaki önemini açıkladı ve toplumun psikolojik ve sosyal değişiminin nabzını tuttuğunu belirtti.

Dünya ve Türk edebiyatından roman örnekleri vererek Türk romanının sosyal değişimdeki yerini ve özelliklerini anlatan Yalçın; toplumun röntgenini çekerek, mutlak değerlerini ve kültürünü yansıtması, zihniyetini aktarması ve değiştirebilmesi gücünde olması, toplumu birleştirmesi, topluma bir meşale olması, ahlak ve felsefi bir bakış açısı kazandırması yönleriyle romanın toplum üzerindeki önemini belirtti. Türk romanının, yüksek düşünceleri taşıyıp yaygınlaştırması, akılcı öneriler yapması, farklı görüşleri gerçeklerle birleştirebilmesi, sosyolojinin, tarihin ve siyasetin göremediğini görebilmesi, bilimi ve siyasal gelişmeleri birleştirebilmesi, kültür bunalımına çıkış yolları önerebilmesi, nesiller arası çatışmaları içinde taşıması, bir idealin simge kitabı haline dönüşebilmesi ve modern toplumun eleştirisi olabilmesi yönlerini dinleyicilerine aktardı. Konferansın ardından dekan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail Özer, Prof. Dr. Alemdar Yalçın’a teşekkür belgesi takdim etti.