SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI

ODÜ’de Geçmişten Geleceğe Türk Müzik Kültürü Konferansı Gerçekleştirildi

Müzik ve Sahne Fakültesi Dekanı Prof. Sabri Yener’in konuşmacı olduğu konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikri Balta, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Ergen Akçil, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Türk müzik kültürünün kökleri,  Cumhuriyet Dönemi müzik eğitimi ve Türk müzik kültürünün evrensel boyutları ile ilgili bilgilendirmede bulunan Prof. Sabri Yener, “Yapılan bazı araştırmalarla daha M.Ö.1700’lü yıllardan itibaren “çeng” adlı bir Türk çalgısının varlığı tespit edilir. Bunu “Çevgan”, “Pipa”, “Düdük, Dümbelek ve uzun saplı Bağlama tipi çalgılar” izler. “Kopuz” Hunlar döneminden beri var olan ve Dede Kokut’un çaldığı bir çalgı olarak biline en eski Türk çalgılarındandır. Günümüzde Türk müziği bütün kurumlarıyla ülkenin müzik hayatında etkin olarak yer almış durumdadır. Artık batı müziği, Türk müziği, halk müziği, sanat müziği, tek sesli çok sesli ayırımı olmaksızın bütün nitelikli türler müzik eğitim ve icra kurumlarında yer bulabilmektedir.” şeklinde konuştu.

Türk müzik kültürünün öncelikle ana yurdunda sonra da evrensel boyutta kendi kimliği ile kabul görmekte olduğunun altı çizilen konferansta Prof. Sabri Yener’in Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziğinden oluşan şarkıları seslendirmesi ile sona erdi.


Eklenme Tarihi : 02-01-2019 09:44:59