MSSF’de Kemençe Konuşuldu

Ordulu Kemençe Sanatçısı Rıza Can Özel, Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Müzik Kulübü tarafından düzenlenen “Karadeniz Kemençesi’nin Dünü Bugünü Yarını” söyleşiye konuşmacı olarak katıldı.

Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Konser Salonu’nda düzenlenen programa Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekanı Prof. Sabri Yener, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konuşmasına kendi doğduğu şehirde söyleşide bulunmanın verdiği kıvancı dile getirerek başlayan Kemençe Sanatçısı Rıza Can Özel, organizasyonu düzenleyen Müzik Kulübü’ne ve Arş. Gör. Ahmet Serdar Yener’e teşekkür etti. Rıza Can Özel, Karadeniz kültürü ve kemençeyle ilgili önemli noktalara sohbet havasında değindi.

Kemençenin çok değerli bir enstrüman olduğunu vurgulayan Rıza Can Özel, kemençeye ve Karadeniz kültürüne karşı yanlış algıların oluştuğunu söyledi. Karadeniz müziğinin yalnız horondan meydana gelmediğini belirten Özel, “Kemençe ve horon, açılışlarda veya protokol karşılamalarında bir etkinlik olarak görülmemeli” dedi.

Bütün bir yörenin kültür birikiminin bir enstrümanda toplandığını dile getiren Özel, kemençenin doğru metotlarla ele alınması gerektiğini aktardı. Kemençeye bakışın tek bir noktaya odaklandığını dile getiren Rıza Can Özel, “Kemençeyle ilgili 5 farklı çalım tekniği bulunmaktadır. Bu ayrımları coğrafî olarak belirleyebiliyoruz. Görele (Giresun), Ağasar (Trabzon-Batı), Sürmene (Trabzon-Doğu), Kelkit (Giresun ve kısmen Ordu’nun güney kesimleri) ve Rum tarzları karşımıza çıkıyor” ifadelerinde bulundu.

Bu yörelerin her birinin ayrı bir yay ve baskı tekniğiyle kemençeyi icra ettiğini belirten Özel, bu özelliklerin de kemençe icracıları tarafından tam olarak bilinmediğini belirtti.