Avrupa Sanatında Türk İzleri Konuşuldu

Üniversitemiz Türkoloji Kulübü tarafından düzenlenen ''Avrupa Sanatında Türk İzleri'' konulu konferans Ordu Üniversitesi Ünye Meslek Yüksekokulu Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Seçkin Evcim tarafından gerçekleştirildi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Yrd. Doç. Dr. Seçkin Evcim konferansta Türk kültürünün Avrupa kültürü üzerindeki etkisinden ve bu etkinin eserler üzerindeki izlerinden bilgiler verdi. Evcim, kavimler göçüyle beraber Türk kültürünün Avrupa'ya taşındığını; Franklar, Cermenler ve İskandinav ülkeler başta olmak üzere oradaki birçok yerli halkı etkilediğinden, bu etkileşim sonucu Türk halılarının, motiflerinin Avrupa kültüründe pek çok iz taşıdığını dile getirdi ve bu izlerin Rönesans tablolarında görüldüğü, Avrupalıların Türk kültürüne aşırı hayran oluşlarından bahsetti.

16.yy Uşak halılarından, bu halıların Avrupa'ya nasıl ulaştığından ve Avrupalıların sadece Türk halılarından değil, Osmanlı günlük yaşamından da etkilendiği konusunda bilgiler veren Evcim, bu zaman kadar tarihsel açıdan savaşların, ilerleme ve gerilemelerin, rekabetlerin kısaca Avrupa ile aramızda geçen münasebetlerle tanındığımızı ancak bunun böyle olmadığına değindi.

Yrd. Doç. Dr. Seçkin Evcim, bir milletin kendisiyle övündüğü hususlar arasında ilk sırada kültürel etki olduğunu dile getirerek, beğeni ve yaşam tarzının karşı tarafta bıraktığı izin önemi üzerinde durdu.

Konferansın ardından Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, Yrd. Doç. Dr. Seçkin Evcim'e teşekkür belgesi takdim etti.